Juha Koskinen 
Tietokirjailija, puhuja, strategisen oppimisen tienraivaaja, nykyajan metsästäjä-keräilijä  

Puhujaksi

Emeritusprofessori Pertti Kettunen kysyi aikanaan pohdintaillassamme hankalan kysymyksen. Pitääkö olla sarjamurhaaja ymmärtääkseen sarjamurhaajia? Vastaus on ei, mutta kysymys kaihertaa edelleen. Pitääkö olla ymmärrystä ja kokemusta asiasta, josta puhuu? Mielestäni vastaus on kyllä. Millä nimellä mahdamme kutsua loistavia puhujia, jotka eivät tiedä mitä puhuvat, tai jotka tietoisesti valehtelevat?

Puheideni teemat ovat kulkeneet ja kehittyneet mukanani pitkään. Kun puhun työelämäteemoista, kuten strategisesta oppimisesta, tiedän toimineeni vuosikymmeniä johtajana ja kehittäjänä kansainvälisissä korporaatioissa, yrittäjänä, tietokirjailijana, yrityskonsulttina, strategia-, markkinointi- ja viestintäjohtajana, liiketoiminta- ja toimitusjohtajana, miljardiprojektin johtajana, start up -innostuksen varhaisena pioneerina; teidän tehneeni töitä teollisuuden, asiantuntijayritysten, julkisen sektorin ja taideorganisaatioiden parissa; tiedän tutustuneeni kymmeniin kulttuureihin maailmalla; tiedän vaurastuneeni hieman vuosituhannen vaihteen IT-kuplassa sekä menettäneen omaisuuteni vuoden 2009-finansikriisin seurauksena; tiedän mitä tarkoittaa arvojensa mukaan eläminen, miltä tuntuu onnistua ja epäonnistua;  ja lopulta tiedän, mikä elämässä on oikeasti arvokasta.

Kun puhun muinaisten esivanhempiemme viisaudesta, nykyelämän kahleista vapautumisesta, tilanneälystä tai systeemisestä osaamisesta, tiedän lukeneeni kymmenvuotiaasta lähtien tuhatmäärin eri tieteenalojen kirjallisuutta; tiedän olleeni luontoihminen polven korkuisesta saakka; tiedän nukkuneeni riekkometsällä hangen päällä teltassa, tiedän miten kalaa, riistaa, marjoja ja sieniä pyydetään ja valmistetaan ravinnoksi; lopulta tiedän senkin, että tiedon lisääntyessä ymmärrys omasta tietämättömyydestä lisääntyy vielä nopeammin; ja sen, että kannattaa pysyä elämälle nöyränä.

Tulen mielellään puhumaan ja herättämään keskustelua tilaisuuksiinne livenä tai etänä. Lyhimmillään kyse voi olla viidentoista minuutin herättelystä, tunnissa ehtii puhua jo itsensä väsyksiin, ja sitä pidemmät tilaisuudet voivat mielellään olla luonteeltaan työpajoja tai valmennuksia.

Tässä joitain teemaesimerkkejä:

Strategisen oppiminen – elämämme matkaopas

Tilanneäly – hutiloinnin torjuntaa

Muinaisten esivanhempiemme viisaus omassa ajassamme

Miten vapaudumme nykyelämän kahleista

Ymmärrämmekö vai luulemmeko ymmärtävämme?

Nähdään systeemit ympärillämme

Edellisten lisäksi voisin myös puhua yksinkertaisen ja kauniin matematiikan ihanuudesta ja soveltamisesta elämässämme, kosmologiasta, oikeudenmukaisuudesta, pysähtymisestä, luonnon ihmeistä ja ihmisen vuorovaikutuksesta keskenään ja luonnon kanssa, kalastuksesta, metsästyksestä, marjastamisesta, sienestämisestä, laskevan auringon lumosta Inarijärven horisontissa, linnuista ja metsän eläimistä. 

Juhasta kouluttajana ja esiintyjänä:
"Mukaansa tempaiseva, rento, asiansa osaava"
"Asiantunteva ja innostava."
"Hyvä tyyppi. Hyviä ideoita ja esimerkkejä."
"Vakuuttava esitystapa."
"Kokemus tulee hyvin esille."

Ota yhteyttä

Juha Koskinen
juha.koskinen (at) ajantieto.fi
puh. 050 342 4206