Juha Koskinen 
Tietokirjailija, puhuja, strategisen oppimisen tienraivaaja, nykyajan metsästäjä-keräilijä  

Nykyajan metsästäjä-keräilijä

Olen kulkenut luonnossa koko ikäni, tarkkaillut sitä ja nauttinut sen antimista. Kunnioitan kaikkea luonnossa elävää ja elotonta. Minua kiehtoo ihmisen ja muun luonnon ikiaikainen vuorovaikutus, jonka kestävyys on nykyisellään äärimmäisen uhattu, mutta kaikki edellytykset parempaan kuitenkin löytyvät. Olen paljon pohtinut nykyajan arvojamme ja nykyihmisen selviämistä. 

Jotta voimme ymmärtää itseämme, on meidän ymmärrettävä taustaamme. Viimeiset vuosituhannet kehitystä on hallinnut nopea kulttuurinen ja teknologinen evoluutio. Se on kuitenkin vain silmänräpäys ihmissuvun historiassa.

On katsottava kauas. Olemme eläneet metsästäjä-keräilijän elämää 99,5 prosenttia ihmissuvun kahden miljoonan vuoden taipaleesta. Se on jättänyt meihin syvät ja pysyvät jäljet ja olemme pohjimmiltamme muinaisten edeltäjiemme kaltaisia metsästäjä-keräilijöitä. Osa muinaisesta perinnöstä näkyy sellaisenaan elämässämme, osa on saanut modernin kuorrutuksen. Osan olemme kadottaneet, ja se ahdistaa meitä tehden elämästämme tyhjää ja merkityksetöntä.

Oman hyvinvointimme takia kannattaa ymmärtää, mitä muinaisilla esivanhemmilla on sanottavaa meille. Kuinka voimme yhdistää metsästäjä-keräilijöiden elämän ja nykymaailman parhaat puolet?